S kuhanjem žganja na domačiji Pr’Martinovc pod Joštom se je začel ukvarjati Janez Žan, stari oče današnje nosilke dejavnosti. Po očetovem zgledu se je z dejavnostjo aktivno začel ukvarjati Franc, ki je leta 1991 ustanovil družinsko podjetje Žganjekuha Žan.
Po dobrih petnajstih letih delovanja smo proizvodni obrat preselili na novo lokacijo na Šutni, recepture in glavni žganjekuhar pa so ostale iste. V letu 2021 je dejavnost prevzela najstarejša hči Katarina, v delovanje podjetja pa je vpeta celotna družina.
Prisegamo na pridelavo žganja na star način v kotlih in pri tem uporabljamo le najbolj kakovostne lokalne sestavine zato naši izdelki ne vsebujejo umetnih barvil ali okusov. Kakovost naših žganj in likerjev dokazujejo tudi številne nagrade. Naše pijače najdete na policah bolje založenih trgovin ter jih okušate v številnih lokalih in gostilnah širom Slovenije.